İtalya/Pisa

Floransa'dan önce uğramamız gereken önemli bir şehir vardı Pisa...

Pisa Kuzey İtalya'daki Toskana bölgesinde ayni ismi taşıyan Pisa ili merkezi olan bir şehir.Meşhur Pisa kulesini bilmeyenimiz yoktur herhalde. Ama yine de edindiğim kısaca bilgileri paylaşacağım. 

    

   Pisa'nın meşhur eğik kulesi 1982 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirasları Listesine alınmış.Mimarı Bonanno Pisano’dur. Kule üst üste bindirilmiş yuvarlak 6 sütun dizisinden meydana gelmiştir. 56 metre yüksekliktedir.

    Pisa Kulesi bitirildiği tarihten itibaren güneye doğru eğilmeye başlamıştır. Bunun sebebi temeldeki yumuşak zemindeki bir çökmedir. Kule her yıl milimetrenin onda yedisi kadar (100 yılda 0.7 cm) eğilmektedir.

   Ancak yapının ağırlık merkezinin izdüşümü kendi temel dairesinin içinde kaldığı için kule devrilmemektedir. Kulenin şu andaki eğimi 5,5° kadardır.

                                            Pisaya'da diğer tüm şehirlere olduğu gibi tren yoluyla gittik. Tren biletimizi gişeden alarak yine ucuza getirdik. Venedik'ten Floransa'ya yolculuk yaklaşık 6 saat sürdü. Floransadan Pisa'ya 1 saat sürdü ve bilet 8 euro'du. Yolda 2 kez bilet kontrolü oldu.Fakat kontroller çok dandik bir şekilde yapılıyor.Bir çok vatandaş biletsiz şekilde treni kullanıyor. Sıkıntı olursa da bir sonraki garda indiriliyorlar. Biz de bu yolculukta grubun yarısına bilet almadık. Tren vagonunun birinci ve ikinci katlarına oturduk. İnceleme olduktan sonra biletler el değiştirdi. Böylece çok iyi bir paradan kâr edilmiş oldu.


    Öğleden sonra pisa şehrinde bulunduk. Şehir ufak ve çok şirin. Roma,Milano’ya nazaran çok daha az göçmen var. Buda şehri daha yaşanır kılıyor. Biz daha ziyade Campo dei Miracoli'de(Mucizeler Meydanı) zaman geçirdik. Yaklaşık üç saat sonrasında Floransa’ya gitmek üzere tren garına geri döndük.

Görülebilecek Yerler

  •  Pisa Kulesi Pisa'nın en önemli görülecek yeridir. 1173-1372 yılları arasında aşamalı olarak inşa edilmiştir. Kentin en önemli meydanı olan Mucizeler Meydanı (Campo dei Miracoli)'de yer alır.
  • Gene Mucizeler Meydanında yer alan Pisa Katedrali (Duomo di Pisa), Vaftizhane (Baptisterio) ve Anıt Mezar (Camposanto) da görülecek yerler arasındadır.
  • Ünlü mimar Giorgio Vasari'nin inşa ettiği Şövalyeler Meydanı (Piazza dei Cavalieri)'nda yer alan Carovana Sarayı (Palazzo della Carovana)
  • Gene Vasari tarafından tasarlanmış Santo Stefano dei Cavalieri
  • Şu an Belediye Sarayı olarak kullanılan Palazzo Gambacorti
  • Medici Sarayı Floransa'nın ünlü Medici ailesinden Lorenzo di Medici'nin yazlık olarak kullandığı saray.
  • San Matteo Milli Müzesi (Museo Nazionale di S. Matteo)'nde 12. yüzyıl-15. yüzyıl döneminden kalma birçok heykel ve tablo sergilenmektedir.


 Son olarak bir İtalyan ata sözüyle yazımı tamamlamak isterim.               Amo questo, Infrarosso, Museo feriti, 

Non riesco a muovermi...
(Silva Mezzo Aperto)
Yani ;
Aşk bu, Kızıl ötesi,Yaralı müzesi, 

       Hareket edemem...                
(Serdar Ortaç)


Bir daha ki yazımda görüşmek üzere efendim esen kalın, esmeyen ince ahaeheahah....








0 yorum:

Yorum Gönder