Geldik İtalya gezimin en datlı, en merakla beklediğim yerine Roma :)


Önce Roma hakkında biraz bilgi verelim:
   Roma İtalya'nın başkentidir. Roma hem şehir hem de özel komün statüsü taşır. Tiber ve Aniane nehirleri arasında ve Akdeniz'e yakındır. Yaklaşık 2.7 milyon nüfuslu şehirde, Katoliklerin ruhani lideri Papa'nın yaşadığı bağımsız devlet Vatikan da yer almaktadır. Bu sebeple Roma'ya bazı kaynaklar tarafından iki devletin başkenti de denilmektedir.

Roma için bir gece iki gündüz vaktimiz vardı. Gezmek istediğimiz yerler:
   Kolezyum,Aziz Petrus Klisesi, Sistina Şapeli, Piazza Venezia,Trevi (Aşk) Çeşmesi, İspanyol Merdivenleri, Konstantin Takı, Bocca della Verita.
    Bu yerlerden bazılarını tanıtmaya çalışacağım. Gönül ister hepsini teker teker uzun uzun anlatmak ama ben istemiyorum maalesef gönül istiyor. :)

   Tüm İtalya'da olduğu gibi buraya da tren yoluyla ulaştık. Şehrin tamamını yürüyerek gezdik çünkü her yer tarihi eser tarihi mekan.

Kolezyum

    Bu, arkamda görmüş olduğunuz o meşhur kolezyum. MS 72 yılında Vespasianus tarafından yağımı başlanıp MS 80 yılında tamamlanmış.
    İmparatorlar burada Roma halkını eğlendirmek için ve biraz da kendi eğlenceleri için gladyatör dövüşleri düzenlenirmiş. Bunlardan başka pek çok halk gösterileri, taklit deniz savaşları, hayvan avcılığı, infazlar, meşhur savaşların yeniden canlandırılması, klasik mitolojiye dayanan dramalar olurdu. Kolezyum daha sonra barınma yeri, iş dükkânları, dini kışlalar, istiham, taş ocağı, Hıristiyan türbesi olarak çeşitli amaçlarla kullanılmış. Asıl adı Arena iken, sonradan, girişteki heykelin adını aldı. 7 Temmuz 2007 tarihinde, Dünyanın Yeni Yedi Harikası'ndan biri seçilmiş.

Aziz Petrus Kilisesi
    Aziz Petrus Bazilikası veya San Pietro Bazilikası (İtalyanca : Basilica di San Pietro in Vaticano) Roma'daki en büyük 4bazilikadan (St.John Lateran Bazilikası, San Pietro Bazilikası, Santa Maria Maggiore Bazilikası, Surların Dışındaki Aziz Paulus Bazilikası) ikincisidir.
    Vatikan'daki en göze çarpan binadır. Kubbesi ile Roma'nın siluetindeki en önemli parçalardan biridir.Hıristiyanlığın en büyük kilisesidir. 23.000 m² (2,3 ha) arazi üzerine kuruludur. 60.000 kişilik kapasitesi vardır.




Sistina Şapeli

    Sistina Şapeli (Latince: Sacellum Sixtinum, İtalyanca: Cappella Sistina), Vatikan'da bulunan bir şapel. Katolik Kilisesi'nin lideriPapa'nın resmi ikâmetgahıymış.

    Vatikan devletinin en ünlü mekȃnlarından biri olan Sistina Şapheli, günümüzde Vatikan müzeleri güzergȃhına dahil edilmiştir. Papa seçimlerinin yapıldığı mekȃn olmasıyla tanınır.
   Şapelin içindeki duvarlarda Kutsal kitap kaynaklı onlarca sahne ve papaların portreleri resmedilmiştir. Botticelli, Pinturicchio, Perugino,Ghirlandaio ve Signorelli gibi 15. yüzyılın ünlü İtalyan Rönesans ressamlarının eserleri duvarlarda yer almaktadır.
    Döşemede 15. yüzyıla ait çeşitli renkli geometrik mermer kompozisyonlar bulunmaktadır.

    Yapıya en büyük ünü kazandıran eser grubu ise şüphesiz olarak Şapel tavanında bulunan 1508-1512 döneminde Michelangelo tarafından hazırlanan ve içlerinde ünlü "Adem'in Yaratılışı" ve "Kıyamet Günü" fresklerinin de bulunduğu sahnelerdir.
 
 
    Bu bilgileri verdikten sonra izlenim olarak söyleyebileceklerim : Gördüğüm en muazzam yerdi. Her yer resim, sanat. Her yer derken mecazi değil yere duvarlara ve tavana çizilmiş resimler vardi. Hatta Adem'in yaratılış çizimi tavanda minnacık kalıyordu. Çizimin, rengin, bu kadar faza olması bir arkadaşımızı rahatsız edip dışarı çıkmasına neden oldu. Bizler de şapelden çıktığımızda zihnen çok yorulmuştuk o vakitten sonra herhangi bir yapıya resme bakıp algılama yeteneği kalmamıştı. Ama tek söyleyebileceğim; görüp görebileceğiniz en güzel müze.

Aşk Çeşmesi ve İspanyol Merdivenleri


















   






    Şimdi de Roma'nın en meşhur iki yerinden bahsedeceğim sizlere. Roma denilince akla gelen ilk yerlerdendir bunlar. İkisine de ait çok şık fotoğraflar görürsünüz internet'te, dergilerde, vs. Biz güzel fotoğraflar çekinmek için gittik ama ne gördük Aşk Çeşmesi TADİLATTA. Çok üzücü ama gerçek... Aşk çeşmesini gördüm demiyorum kimseye çünkü görmedim :)

   Öncelikle Fontana di Trevi'nin Türkçe karşılığı "Aşk Çeşmesi" değil. "Fontana", çeşme anlamına geliyor. "Trevi"ise özel isim. Yani binalarının bir cephesine çeşme yapılmasına izin veren ailenin soyadı Trevi. Yani aslında hiçbir dilde Aşk Çeşmesi olarak anılmayan bu çeşmenin adı Trevi Çeşmesi oluyor.

    Trevi Çeşmesi'nın tarihi, İmparator Augustus döneminde başlar. Tarih, su arayan askerlere su kaynağının yerini gösteren bir kızın efsanesine dayanmaktadır. İmparator Augustus'nun damadı Agrippa, akan suyu Vergine su kemeri ile Pantheon'a kadar ulaştırmıştır. 8. yüzyılda, 12. yüzyılda V. Niccolo tarafından ve 15. yüzyılın ortasında 4. Paolo tarafından restore edilmiştir. 1998'de büyük bir düzenleme geçirmiş, temizlenmiş ve su sistemi de yenilenmiştir.


    İspanyol merdivenleri Francesco de Sanctis tarafından 1725 yılında açılan ve Trinita dei Monti Kilisesine çıkan merdivenlerdir. İspanyol merdivenlerine gittiğinizde aslında göreceğiniz upuzun merdivenler olacak. Bu merdivenlerin en tepesinde Trinita dei Monti Kilisesi yer alır.

   Oha ulan harbi buraya kadar okudun mu yaa ? Sayın okurum büyük çaba gösterip buraya kadar okuduğun için çok teşekkür ederim. Yapıtlar hakkında bilgileri genelde wikipedia'dan aldım daha fazla bilgi oradan elde edebilirsiniz. Benim anlatacaklarım bu kadar zaten buraya kadar okuyan varsa cidden helal olsun yani ben okumazdım bu kadar hayır bana ne lan nereyi gezdiysen gezdin... falan derdim herhalde. Saygılar, sevgiler... Esen kalın efendim, zira havalar çok sıcak ve esmiyo...